Sumaq ağacının mərciyə oxşayan qırmızı meyvəsindən hazırlanan sumaq, yeməklərə dad və rəng qatan bir ədviyyat növüdür. Uzunluğu 3 metrə qədər olan kol növündə ağacdan toplanan sumaq meyvələri uyğun üsullarla qurudulur və süfrə duzu ilə qarışdırılıb üyüdərək sumaq ədviyyatı əldə edilir. Sumaq ədviyyatı, kəklikotu, istiot və muskat qozu ilə oxşar bir istifadə şəklinə malikdir.
Sumaq harada istifadə olunur?
Turş dadı və qırmızı rəngiylə yeməklərə ləzzət və gözəl görünüş qazandıran sumaq, turşuluğunu saxlayan bütün yeməklərdə istifadə edilir. Şorba, salat, duru yemək, soba yeməyi, kabab, küftə, dolma və piroqlarda sumaq istifadə edilə bilər. Ədviyyat olaraq istifadə edilməsiylə yanaşı, tibb və boya sənayesi sahələrində də istifadə edilən sumaq, həmçinin doşab, çay və digər içkilərin istehsalında da istifadə edilir.
Sumağın faydaları nələrdir?
-
İştahı açır.
-
İshal və qəbizlik kimi problemləri tarazlaşdırır
-
Qandakı şəkər nisbətini aşağı salır.
-
Sidik qaçırma xəstəliyində faydalıdır.
-
Güclü bir antioksidant təsirə malikdir.
-
Dənə Sumaq çayı dəm alaraq yalnız suyunu içdikdə zəhərlənmələrdə faydalıdır.
-
Damarları büzmə təsiri ilə qanaxmalarda faydalıdır.
-
Sumaq qarqarası boğaz və ağız sağlamlığını qorumaqda effektlidir.
-
Keşniş ilə qarışdırılaraq yedikdə hemoroidə yaxşı təsir edir.
-
Xora və qastrit kimi mədə narahatçılıqlarına qarşı həkim nəzarətində istifadə edilməsi məsləhətdir